aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Hoeveel geluk kan een mens aan?

Geluk, dat is een prachtig woord. Maar wat betekent het nu precies? Het is een groot en abstract begrip waar ieder een andere vertaling of ander beeld bij heeft. Geluk is volgens de Van Dale:
ge·luk (het; o)

  1. gunstige loop van omstandigheden; voorspoed: hij heeft altijd geluk, boft altijd; van geluk mogen spreken; veel geluk hebben
  2. aangenaam gevoel van iem. die zich verheugt.

Alleen al deze betekenis roept vragen op. Want is geluk voorspoed? En de tweede omschrijving: voelt het aangenaam terwijl je je verheugt? Ik weet het niet. Wel kan ik wat zeggen over het belang van geluksmomenten.

» Lees verder »

Wat je beter niet kunt zeggen….

Onlangs werd een lijst bekend gemaakt met 11 dingen die slimme mensen beter niet kunnen zeggen op het werk. Mijn lezers schat ik in als slimme mensen. Vandaar dat ik dit graag met jullie wil delen. Niet alleen delen, ook met wat uitleg waarom je dit beter niet kunt zeggen.
Nieuwsgierig geworden?
De lijst is samengesteld door dr. Travis Bradberry en gepubliceerd op Linkedin.

» Lees verder »

Hoe neem jij afscheid?

Hoe neem jij afscheid? Dat klinkt heel beladen. Waarschijnlijk denk je nu aan afscheid nemen van iemand die overleden is. Maar er zijn daarnaast zoveel afscheidsmomenten in je leven. Zoals: afscheid nemen van je baan (door vertrek naar andere baan of door pensionering), afscheid nemen van je huis, afscheid nemen van je buren, afscheid nemen van vrienden, afscheid nemen omdat je fysiek niet meer in staat bent bepaalde zaken te doen.
En de vraag blijft dan: hoe neem jij afscheid?
Deze keer een blog met uitleg en tips over verschillende manieren van afscheid nemen.

» Lees verder »

Pieker jij of pieker jij niet

Piekeren, wie doet dat niet op zijn tijd? Ik kan met tijden herinneren dat het mij aardig bezig hield. Piekeren over zaken die gebeurd waren en hoe ik het anders had kunnen doen. Het piekeren ging zelfs zo ver dat ik er ‘s nachts van wakker lag. En als ik nu terugkijk denk ik: waar ging het eigenlijk over? Een stuk onzekerheid of ik wel goed gehandeld had.
Wij mensen kunnen er wat van! We piekeren wat af. En wat levert het op? Het kost veel tijd en energie. Je slaapt onvoldoende (tenminste, dat overkwam mij) en het beheerst je gedachten. Piekeren kun je ook omschrijven als ‘beren op de weg’. Over dat onderwerp zijn al heel wat boeken geschreven. Blijkbaar toch niet zo makkelijk af te komen als je wellicht wilt.
Wat maakt dat wij zo veel en vaak piekeren? En – belangrijker – hoe kan je dat nu stopzetten?

» Lees verder »

Positieve emoties

Het klinkt wat gek, maar er wordt veel meer onderzoek gedaan naar negatieve emoties dan naar positieve. Misschien herken je dat zelf ook wel: je onthoudt vaak langer waar je verdrietig, kwaad, bang of beschaamd van werd dan datgene wat je blij en gelukkig maakt.
Gelukkig is er de laatste jaren onderzocht wat positieve emoties met je doen en hoe je deze emoties kunt stimuleren. Hoe mensen emoties ervaren en er mee omgaan hangt af van je individuele omstandigheden en hoe je als mens gevormd bent.
Wat zijn nu precies emoties en wat doen ze met je? En op welke manier kun je ze versterken?

» Lees verder »

Oordelen of beoordeeld worden

Zelf betrap ik me er regelmatig op: te snel mijn oordeel geveld. En dat terwijl het mij al jaren bekend is dat een open blik en houding veel meer opleveren. Het is zo ‘gemakkelijk’ om van je eigen aannames uit te gaan. Dat houdt dus in dat je de ‘moeilijke’ weg kiest wanneer je dit niet meer wilt . Namelijk die van terughoudendheid ten aanzien van jouw mening of oordeel.
Een gefundeerde mening ergens over hebben is fijn. Het geeft aan dat je interesse hebt voor het onderwerp, dat je je erin verdiept hebt. Dan kun je met een gerust hart de discussie aangaan.
Vaak is het zo dat je over veel zaken een mening of oordeel hebt terwijl je er amper of niet over nagedacht hebt. Het begint al bij wat je waarneemt. Je ziet iemand met een zuur gezicht en plakt direct het label ‘chagrijnig’ op. Waar komt dat nu vandaan?

» Lees verder »

Ademhalen

Ademen doe je de hele dag door. Onbewust, je denkt er niet bij na en staat er niet bij stil.
Toch is ademen de belangrijkste functie als je in leven wilt blijven. Zonder zuurstof ga je namelijk dood. Er zijn twee soorten ademhalen: de borstademhaling en de buikademhaling.
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de wijze van ademhaling en wat de functie van ademhalen is voor je lichaam.
Wat is nu een verkeerde ademhaling?

» Lees verder »

Waar krijg jij positieve energie van?

Soms zit het even niet mee. Dan voel je je lusteloos en vermoeid. Je hebt nergens zin in en wilt het liefst met rust gelaten worden.
Voor mij gold dat vorige week. En het begon op de beroemde blue monday (dit jaar 18 januari). Het hield zo’n 5 dagen aan. Dus in plaats van een blue monday overkwam mij een blue midweek (met dank aan Joke voor deze term). En op dag 6 voelde ik me gelukkig een stuk beter. Op dag 7 was ik er weer helemaal.
Ik vond het best lang duren. Af en toe overkomt het mij dat ik me wat minder happy voel. Dan is het over het algemeen met 2 dagen bekeken. En ik denk niet de enige te zijn die hier af en toe last van heeft. Daarbij ben ik me ervan bewust dat het leven niet altijd even vrolijk is en ook mindere dagen kent.
Het jezelf ‘in een dipje’ voelen heeft te maken met een laag energieniveau. Hoe krijg je nu zo’n lage energie en wat kun je doen op dit op te peppen?

» Lees verder »

Bewegen enzo…

Ook zo’n ding wat bij veel mensen onder de noemer ‘goede voornemens’valt. Meer bewegen in het nieuwe jaar. En dat is een uitstekend voornemen! Want het is al bekend en er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar wat bewegen betekent voor je gezondheid en welzijn.
Op scholen is onderzoek gedaan en daar kwam men tot de conclusie dat bewegen tijdens het denkwerk zorgt voor een betere concentratie bij kinderen. Zie ook onderzoek meer bewegen door kinderen (nos)
Voor ons als niet schoolgaanden geldt hetzelfde: beweeg!

» Lees verder »

Oud of Nieuw?

Het nieuwe jaar is net begonnen, het oude ligt ‘vers’ achter ons. Eind van het jaar is vaak een moment van reflectie en terugkijken, terwijl een nieuw jaar weer een verrassing zal zijn. Veelal verlangen we naar een voortgang van de goede en mooie gebeurtenissen uit het oude jaar en hopen en wensen we dat het nieuwe jaar andere, mooie en verrassende zaken voor ons in petto heeft. En dat wens ik al mijn lezers natuurlijk ook toe!
Wat is er nu eigenlijk voor jou belangrijk? Houd je ervan om terug te kijken naar al wat geweest is? Of vergeet je het liefst zo snel mogelijk het afgelopen jaar en stort je jezelf in het nieuwe? En, gaat dat je lukken?

» Lees verder »