aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Oud of Nieuw?

Het nieuwe jaar is net begonnen, het oude ligt ‘vers’ achter ons. Eind van het jaar is vaak een moment van reflectie en terugkijken, terwijl een nieuw jaar weer een verrassing zal zijn. Veelal verlangen we naar een voortgang van de goede en mooie gebeurtenissen uit het oude jaar en hopen en wensen we dat het nieuwe jaar andere, mooie en verrassende zaken voor ons in petto heeft. En dat wens ik al mijn lezers natuurlijk ook toe!
Wat is er nu eigenlijk voor jou belangrijk? Houd je ervan om terug te kijken naar al wat geweest is? Of vergeet je het liefst zo snel mogelijk het afgelopen jaar en stort je jezelf in het nieuwe? En, gaat dat je lukken?
Het leven zou je kunnen vergelijken met auto rijden. Er zit namelijk altijd beweging in. Meestal rijd je vooruit, soms achteruit. Via de snelweg bereik je snel je volgende bestemming of doel. Het kan ook zijn dat je gebruik maakt van 80 km wegen. Dan kost het je meer tijd om je doel te bereiken. Het kan ook oponthoud geven, bijvoorbeeld een tractor op de weg, rotondes, verkeerslichten. En soms rijd je op smalle wegen waar je elkaar niet kunt passeren. Dat houdt in een matige snelheid, heel goed uitkijken en heel veel rekening houden met eventuele tegenliggers. Onderweg kom je van alles tegen. Buiten de andere weggebruikers zie je ook je omgeving. Hoe langzamer je rijdt des te meer zaken vallen je op. De omgeving, zoals huizen, boerderijen, flats. De weilanden met koeien, schapen of paarden en al het groen van bomen en struiken. In de seizoenen de verschillende kleuren van planten en bloemen. Grote reclameborden en uitnodigende wegrestaurants. En veel mensen in alle soorten en maten van baby tot honderdjarige.
In je auto heb je ook spiegels, de achteruitkijkspiegel en de zijspiegels. En door gebruik te maken van die spiegels kun je zien wat er achter je gebeurt en daar op anticiperen (het woord anticiperen leerde ik tijdens de rijlessen). Je kunt ook zien via de zijspiegels wat er vlak naast je plaatsvindt. Zo rijd je relatief veilig oftewel zo gaat je koers verder in het leven.
Nu kan het zijn dat je teveel in de achteruitkijkspiegel blijft kijken. Je blik blijft continue in de gaten houden wat zich daar afspeelt. Het liefst rijd je op smalle wegen of zandpaden, met een sukkelgangetje. Of op ‘bekende’ stukken weg, daar voel je je veilig. Intussen blijven de spiegels heel belangrijk voor je, zelfs al er is in de verste verte geen mens of voertuig te zien. Herken je dat?
Het kan ook zijn dat je amper in je spiegels kijkt. Je hebt de blik voorwaarts, bent druk bezig met bellen, muziek of radio of zit in je hoofd iets voor te bereiden. Je rijdt het liefst via de snelweg en haalt iedereen in. 130 km/u betekent voor jou minimaal 150 km/u. Snel, sneller, snelst in jouw motto. En je ergert je aan de sukkels die 100 rijden waar je 130 mag.
Als je deze parabel naar het leven trekt, dan kom je in je leven diverse wegen en hobbels tegen. Dat is heel normaal. Soms lijkt het of je in een flow zit en lijkt de snelweg zich te verbreden. Ook kan het zijn dat de wielen van je auto vastlopen in de modder en je (tijdelijk) niet vooruit komt. Met alles gaat het er om hoe jij je gedraagt.
Ben jij die spiegelkijker die vasthoudt aan wat geweest is en zich vastklampt aan het oude jaar? Dit alleen alles heel zeker wil weten en niet zo goed bestand is tegen verrassingen (aangenaam of onaangenaam) en moeite heeft met nieuwe dingen om te gaan?
Of ben je die snelheidsduivel die door roeien en ruiten gaat om het doel te bereiken, zonder zich daarbij veel aan te trekken wat dat betekent voor de ander? Die steeds nieuwe uitdagingen najaagt en zich als een rupsje nooitgenoeg gedraagt?
Je kunt je voorstellen dat in beide gevallen een soort kokervisie optreedt. Het is mooi en veilig om je geborgen te weten in een oude situatie. Maar ook saai en voorspelbaar. En wat maakt dat je nieuwe uitdagingen en contacten uit de weg gaat?
Het is ook geweldig om elke keer nieuwe doelen te stellen en die zo snel mogelijk te bereiken. Dat geeft je een enorm gevoel van: yes, ik heb het mooi voor elkaar gekregen. Maar wat als je daarbij je omgeving uit het oog verliest? En je gedraagt je als een olifant in de porceleinkast?
Alles vraagt om een redelijke balans. Als je autorijdt kom je er niet door veel te veel in de spiegels te kijken, en ook niet door keihard over de snelweg te scheuren. Want je hebt te maken t andere mensen en zaken die je onderweg tegenkomt. Kortom, je hebt de spiegels nodig én je blik vooruit om dit nieuwe jaar in te stappen.
Teveel aan het oude blijven hangen geeft verkramping. Een terugblik, een stukje reflectie is altijd goed. Kijk ook naar wat er voor jou mogelijk is, welke kansen je wilt benutten. En wat je kunt verwachten de komende 361 dagen. Veel weet je niet, sommige dingen wel en dat is goed.
Teveel focussen op het nieuwe geeft onrust. Overdenk wat die nieuwe weg, die nieuwe stap jou oplevert. Is het de moeite waard? Wat moet je ervoor laten? Beslis nadat je die punten hebt overdacht.

De vraag is: wat kies jij nu, Oud of Nieuw?

Wil je stappen zetten en vind je het lastig of ben je zoekende naar wat je precies wilt dit komende jaar, neem dan contact met me op via het contactformulier of op nummer 0622405368.