aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

over aly

Wie is Aly?

Geboren in een dorp in Drenthe, opgegroeid in een harmonieus gezin met zussen en broers. Al jong het landelijke dorp verlaten om vervolgens in het westen, het oosten en alweer jaren in Emmeloord te gaan wonen en werken.

Als meisje dacht ik: ik wil juf worden. Het werd de gezondheidszorg, eerst bij mensen met een verstandelijke beperking, later bij een thuiszorgorganisatie. Na het behalen van het diploma maatschappelijk werk en dienstverlening heb ik jarenlang gewerkt bij Slachtofferhulp Nederland, gestart als coördinator en coach, later als trainer. Door een coachingsopleiding kwam de wens naar boven gerichter als coach aan de slag te gaan, ik kon terecht bij MEE waar, naast het coachen van medewerkers, het trainen – intern en bij externe partijen – bleef. In 2012 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen in trainen en coachen.

Ik ben een vrouw (1 februari 1955), getrouwd met Bert. Samen hebben we 3 kinderen en inmiddels 6 kleinkinderen wat een hoop gezelligheid met zich meebrengt. Verder houd ik van werken, met name het werken met mensen. Al jarenlang ben ik geboeid door menselijke gedrag en communicatie: hoe zegt men wat,  wat gebeurt er, wat kan daarin mis gaan en hoe zou het anders zou kunnen?  Natuurlijk leg je jezelf dan ook op de meetlat: hoe doe je het zelf en wat kun jij veranderen? En ook: hoe komt het nu dat je daar op die manier op reageert? Wat zijn je vaste overtuigingen? Deze speurtocht naar mezelf en wie ik ben is al een flink aantal jaren bezig. Een mooi proces waarbij er steeds nieuwe facetten naar voren komen. Mijn kennis en kunde deel ik graag met anderen; daarbij heb ik extra oog voor mensen die het wat minder hebben. Eigenlijk wens ik dat iedereen, ongeacht afkomst, inkomsten, beroep, niveau of beperking, de mogelijkheid heeft om zich persoonlijk te verbeteren. Een van mijn kinderen is rolstoeler en inmiddels echtgenoot en trotse vader van een zoon. Het opgroeien stond in het teken van mogelijkheden en kansen. Als ouders hebben we geprobeerd die zoveel mogelijk te zoeken.

Graag combineer ik het trainen en het coachen. De afwisseling en de verschillende dynamiek vind ik prettig. Tijdens mijn speurtocht raakte ik geïnteresseerd in loopbaancoaching. Veel mensen zitten vandaag de dag in een lastige werksituatie:  soms past de functie niet (helemaal) bij je maar blijf je vanwege de economische situatie; er bestaat gerede kans op ontslag;  je droomt van een andere baan of wilt voor jezelf beginnen. En ja, veel mensen hebben geen goede balans tussen werk en privé en proberen manmoedig alle ballen in de lucht te houden. Daar herken ik mezelf ook in.

Vandaar dat ik de opleiding integrale leefstijlcoach ben gaan volgen en er achter kwam wat onder anderen voeding kan doen met je lijf en welke invloed dat heeft. Omdat het een holistische manier van coachen is, naast het lijf (bewegen, voeding, ontspanning) wordt het hoofd (denken, overtuigingen), het hart (emoties, relaties)en de ziel (wie ben ik) meegenomen, past dat uitstekend bij mij. Ik vind het belangrijk om naar het geheel te kijken. Hierbij speelt de stress die je ervaart en je slaappatroon eveneens een grote rol.

Mijn grote hobby is tekenen en schilderen. Sinds 11 jaar heb ik een atelier en daar schilder ik met anderen en worden workshops gegeven. Dat is echt een kadootje, al die mensen die met mooie schilderijen naar huis gaan.

Ik coach mensen een op een, geef trainingen,  verzorg  workshops én zijn er (vaste) dagdelen waarop geschilderd wordt.

Nu denk ik af en toe: ik ben toch een beetje juf!