Ademhalen
Ademen doe je de hele dag door. Onbewust, je denkt er niet bij na en staat er niet bij stil.
Toch is ademen de belangrijkste functie als je in leven wilt blijven. Zonder zuurstof ga je namelijk dood. Er zijn twee soorten ademhalen: de borstademhaling en de buikademhaling.
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de wijze van ademhaling en wat de functie van ademhalen is voor je lichaam.
Wat is nu een verkeerde ademhaling?
Je ademt zuurstof in en koolzuur uit. Deze zuurstof komt door je neus of mond via je luchtpijp in je longen. Vanuit de longen gaat de zuurstof je bloed in en komt van daaruit overal in je lijf. Bij de uitademing adem je een overschot aan koolzuur uit. Hierbij is een goede verhouding tussen zuurstof en koolzuur 3:2.
Hoe werkt je ademhaling?
De zuurstof die je inademt is overal in je lichaam nodig, van je hersenen tot je tenen. Bij alle complexe processen speelt zuurstof een rol; denk daarbij aan stofwisseling, nadenken en lopen, maar ook aan het functioneren van je lever en je schildklier.
Wat is een verkeerde ademhaling?
Een verkeerde ademhaling is een te snelle ademhaling, een te langzame ademhaling of een te diepe ademhaling. De klachten tussen deze 3 types kunnen net zo erg zijn. Een te snelle ademhaling komt het meest voor.
Een verkeerde ademhaling kan op ten duur meerdere lichamelijke ongemakken veroorzaken. Dit zijn er een paar:
– Hartkloppingen, bonzend hart, of versnelde hartslag
– Onnodig veel transpireren
– Trillen of beven
– Gevoel van ademnood of verstikking
– Pijn of onaangenaam gevoel op de borst
– Misselijkheid of buikklachten
– Gevoel van duizeligheid, onvastheid, licht in het hoofd of flauwte
– Opvliegers of koude rillingen
Daarnaast zie je vaak dat een ontspannen ademhaling gerelateerd is aan een rustige buikademhaling en stress en spanning aan een snelle borstademhaling. Andere oorzaken die spanning en stress veroorzaken zijn alcohol, roken, of stoppen met roken. Of pijn, zowel chronische pijn als kortstondige, felle pijn. Zelfs je houding is van invloed, maar ook chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma en bronchitis, maken dat de ademfrequentie hoger wordt.
Hierbij een oefening om je ademhaling te verbeteren. Denk eraan dat je langer uitademt dan inademt.
Loop met je handen naast je lichaam. Laat je armen natuurlijk meezwaaien met je loopbeweging. Adem in door je neus en uit door je mond. Wandel langzaam en merk dat je rustig wordt. Doe deze oefening tien minuten.
Heb jij een verkeerde ademhaling en wil je dat veranderen? Neem contact op via het contactformulier of telefoonnummer 0622405368.