aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Bewegen enzo…

Ook zo’n ding wat bij veel mensen onder de noemer ‘goede voornemens’valt. Meer bewegen in het nieuwe jaar. En dat is een uitstekend voornemen! Want het is al bekend en er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar wat bewegen betekent voor je gezondheid en welzijn.
Op scholen is onderzoek gedaan en daar kwam men tot de conclusie dat bewegen tijdens het denkwerk zorgt voor een betere concentratie bij kinderen. Zie ook onderzoek meer bewegen door kinderen (nos)
Voor ons als niet schoolgaanden geldt hetzelfde: beweeg! Zweedse onderzoekers stelden recent vast dat lang zitten het risico op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker met 50 procent verhoogt. Hier kun je meer lezen over meer bewegen op het werk als beleidsinstrument (nisb).

Maar ook onderzoek van consulent Office Angels bij meer dan duizend Britse kantoormedewerkers liet zien dat rond 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft verlaat het kantoor gedurende de hele dag niet.
10 tips om meer te bewegen op het werk:
1. Loop naar collega’s in plaats van een e-mail te sturen of te chatten. Contact met collega’s blijkt daarnaast ook nog eens gelukkiger te maken.
2. Gebruik een kleine beker of glas, zodat je meer moet lopen om hem te vullen.
3. Haal altijd zelf drinken en laat dit niet door collega’s doen.
4. De lunchpauze op het werk is een prima gelegenheid om, samen met collega’s, een wandeling te maken.
5. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap.
6. Ga op een andere verdieping naar het toilet.
7. Sta op en loop weg als je gaat bellen.
8. Schaf een bewegingsmeter aan en meet de gehele dag je activiteit en hoeveel calorieën je verbrandt. Ga uitdagingen aan met collega’s, dat werkt extra motiverend
9. Google eens op ‘workouts achter bureau’ en je vindt handige oefeningen die je (on)opvallend kunt doen.
10.Fiets of loop naar je werk. Is de afstand te groot? Denk dan eens aan een elektrische fiets of stap een halte eerder uit de bus en loop de rest.
(bron: facto.nl)

Bewegen zorgt ervoor dat je hartslag verhoogt. Je traint je hart (een spier), hoe beter deze getraind is hoe efficiënter hij het bloed door je lichaam pompt. Het verbetert je conditie en cholesterolbalans. Het voorkomt dichtslibben van je aders en je lichaamsgewicht blijft op peil. Door regelmatige beweging stijgt ook je metabolisme. Wanneer je beweegt verbrand je meer calorieën, zowel tijdens als na de beweging. Metabolisme is het omzetten van voeding, lees calorie-inname, in energie die te gebruiken is voor allerlei lichamelijke processen, lees calorieverbranding. Hoe sneller je metabolisme, hoe gemakkelijker je op gewicht blijft.

En dat wil je toch graag? Succes ermee!