aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Zeg jij meestal ‘ja’ terwijl je ‘nee’ bedoelt?

Wat maakt dat veel vrouwen (en een handvol mannen) vaak ja zeggen terwijl ze eigenlijk nee bedoelen? Herkenbaar voor jou? Verderop in deze blog vertel ik je wat de oorzaken zijn van ja zeggen en nee bedoelen.

En wat maakt dat vrouwen hier nog gevoeliger voor zijn dan mannen, is dat niet gek? Voor mezelf en veel vrouwen in mijn omgeving is dit verschijnsel heel herkenbaar. Noem het maar wanneer je in gesprek bent me collega’s, zussen of vriendinnen, de voorbeelden rollen over de tafel….

Je had je net voorgenomen vandaag op tijd naar huis te gaan, komt je leidinggevende langs met een ‘spoedklus’ die echt nog even klaar moet; of,  je had je net voorgenomen om die middag aan jezelf te besteden: lekker in bad en beginnen met die nieuwe bestseller, dan gaat de telefoon. Je dochter die vraagt of je asjeblieft kunt komen oppassen want de oppas heeft op de laatste nip afgebeld. Voor je het weet trek je je jas aan en zit je op de fiets op weg naar je kleinkind; of,  je hebt een duidelijke afspraak over de huishoudelijke taken en op een of andere manier ben jij toch steeds degene die (bijna) alles doet. Kamers van je kinderen opruimen, het koken, de was, stofzuigen… noem maar op. En daarnaast wl je naast je baan ook nog leuke dingen met je gezin / familie / vriendinnen doen… Help!

Wat is pleasen? Je hebt de neiging om alles en iedereen te vriend te houden en denkt door ‘ja’ te zeggen dat mensen jou aardig en behulpzaam vinden.  Stel voor dat je ‘nee’ zegt, dan vinden ze jou dus niet leuk genoeg meer.Wat maakt nu dat je meestal ‘ja’ zegt terwijl je ‘nee’ bedoelt? Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen vanuit de psychologie. We hebben het dan over please gedrag.

1.       Controle houden
2.       Verantwoordelijkheid overnemen
3.       Behoeftevervulling
4.       Schuldgevoel
5.       Conflictvermijding

Werkt please gedrag? Op de lange termijn niet. Dit gedrag kan zich tegen je keren en zelfs uitgebuit worden. Op een gegeven moment gaat je omgeving – werk en thuis – er bij voorbaat al vanuit dat jij het wel zal doen, want dat doe je toch altijd? Het wordt vanzelfsprekend dat je altijd inspringt / langer blijft op je werk want er moet nog iets af/ thuis zorgt dat de boel op orde is/ en ….. vul maar, en zijn ze teleurgesteld als jij het niet doet.
En hoe voelt het voor jezelf? Je merkt diep in je hart dat het niet de vervulling geeft die je ervan verwacht. Verbetert bijvoorbeeld jouw onzekerheid door het ja- zeggen?

De vraag is natuurlijk of het altijd ‘ja’ zeggen recht doet aan jou als persoon, als mens, als werknemer, als partner en als moeder. Wat gebeurt er eigenlijk als je eens ‘nee’ zegt? De beste manier is natuurlijk om dit gewoon uit te proberen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je zult merken: hoe vaker je het doet, hoe natuurlijker en makkelijker het gaat.

Veranderen?
Herken allereerst je eigen please gedrag.
Zeg ‘nee’. Dat klinkt heel simpel en is het in feite ook. Alleen het daadwerkelijk ‘nee’ zeggen roept allerlei gevoelens op. Je vraagt je af of je dat wel kunt maken, of mensen niet raar naar je kijken, jou een onaardig mens gaan vinden, etc. En je moet loslaten, de verantwoording bij de ander leggen. Dat valt lang niet mee.
Een mooie tussenweg – om mee te beginnen – is: ‘Dat weet ik nog niet’ of ‘Daar kom ik later op terug’ want ‘ ik wil er even over nadenken’.
En dan merk je dat je keuzes veel bewuster worden, waarmee je recht doet aan jezelf.

Vind je het lastig om hier alleen mee aan de slag te gaan? In 2 tot 4 gesprekken kan ik je begeleiden op de weg naar een pleasevrij bestaan. Neem contact op via het contactformulier of per telefoon 06 22 40 53 68.

 

 

Reacties

Will:
17 februari 2014 om 16:20

Hoi Aly,
Leuk initiatief. Kan ik het doorzetten naar onze groep vrijwilligers??

Will

aly dijkman:
24 februari 2014 om 10:27

dag Will,
natuurlijk kun je dit doorzetten naar de groep vrijwilligers, graag zelf!
Dank voor je reactie

corrie:
2 mei 2015 om 10:25

Je pakt de draad al weer op merk ik. Best moeilijk denk. Je moeder opeens moeten afstaan is heel heftig. Je moet de moederstreng doorknippen. Sterkte daarmee. Lijkt me leerzaam jouw cursus, maar ik doe nog steeds Homeopathie. Ook leuk. Groet aan Bert en tot gauw hoop ik; Liefs Corrie.

Reageer

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/d/a/e/alydijkman.nl/httpd.www/wp-content/themes/alydijkman/comments.php on line 36