aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Weg soezelen of pro-actief in de zomer?

Oh, wat is het toch heerlijk in de zomertijd. Alles op een lager pitje, vakantietijd, mooi weer, lekker buiten met af en toe – de afgelopen week heel regelmatig – een buitje. Voor veel mensen is het echt genieten als de zomer daar is. Deze periode geeft gelegenheid om buiten op je stoel of ligbed, op het strand of in de hangmat te mijmeren over de afgelopen periode. Een beetje soezelen, genieten van het tragere tempo en bedenken hoe je na deze vakantie verder wilt. Veel keuzes wat betreft werk en relaties worden in deze periode gemaakt. Hoe zit dat met jou, herken je dit gevoel of is de zomer juist de tijd waarin je pro-actief aan de slag gaat en aan de slag gaat met nieuwe ideeën en wensen?
Persoonlijk houd ik erg van het weg soezelen en mijmeren tijdens een vakantie. Daarnaast vind ik het prettig om afwisseling te hebben, dus een paar uitdagende wandeltochten, nieuwe dingen en mensen ontmoeten hoort daar ook bij.
Als zelfstandige sta ik zeker stil bij de afgelopen periode vanaf januari. Hoe heb ik het gedaan met mijn bedrijf? Maar ook: hoe gaat het privé met mij. Op allerlei gebied denk ik dat dingen anders kunnen en fantaseer ik hoe dat zou zijn. Natuurlijk komen al mijn dagdromen niet uit, toch zeg ik altijd: zolang je dromen hebt, heb je iets om naar toe te leven.
Natuurlijk kan het ook heel anders gaan. Ben je met je gezin op vakantie dan kan dat veel stress opleveren. Alles moet ingepakt en mee en vaak hangt het af van de kinderen of jouw vakantie geslaagd is. Natuurlijk houd je daar rekening mee. Het is ook fijn als je zelf echt het gevoel hebt uitgerust te raken tijdens je vakantie. Het is dus niet gek dat je soms vermoeider thuiskomt dan dat je vertrokken bent. Voor een deel van de mensen is dat al een reden om (tijdelijk) niet meer op reis te gaan.
Hoe gaat dat bij jou?
Voor vertrek is een goede planning een ‘must’ voor elk vakantie vierend gezin. Of je nu alleen of met z’n tweeën bent, alleenstaand ouder of een traditioneel gezin. En hoe gaat het wanneer je terug bent van weggeweest? Ben jij degene die alle was mag doen en opruimen, de tent schoonmaakt of de caravan poetst, of zijn de taken eerlijk verdeeld?
En hoe voel je je na thuiskomst? Opgelucht, vermoeid, blij, tevreden, ontevreden? Hier kan je nog een paar woorden bij bedenken.
Hebben die vrije weken en/of de daarbij horende vakantie jou gebracht wat je gehoopt hebt?
Of kwam jij terug met het idee dat je het nu helemaal anders aan gaat pakken? En die aanpak, hoe ga je dat doen? Want ook dat vergt een strak plan om zaken te veranderen.
Vaak lukt het om zelf aan de slag te gaan en de veranderingen in je leven, je werk, je relatie(s) een andere input te geven. Dat is mooi wanneer het lukt.

Of is het bij jou ook zo dat het bij een paar gedachten blijft en dat je het teveel gedoe vindt om de veranderingen in te zetten? Het zit wel in je achterhoofd maar jij wordt weer opgeslokt door de waan van de dag: werk, gezin, kinderen, hobby’s, sociale activiteiten, etc.
Als je écht iets wil veranderen en je hebt daar even hulp (stok achter de deur) bij nodig, neem dan contact op voor een vrijblijvende intake. Ik kan je advies geven en ondersteunen bij het proces.
Wist je dat echte veranderingen minimaal 3 tot 6 maanden nodig hebben om goed tussen je oren te komen zodat het ‘vanzelfsprekend’gaat? Je kunt mij benaderen voor vragen omtrent werk, stress, vervelende terugkerende gedachten, communicatie en leefstijl. Dit kan via het contactformulier of via telefoon 0622405368.
Ik hoor van je!