aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Waar zit jouw verlangen?

Einde van het jaar 2014, tijd voor reflectie op het oude én tijd voor een blik op het nieuwe jaar. Kijkend naar wat er allemaal heeft plaatsgevonden in het afgelopen jaar kom ik veel begrippen tegen, variërend van verrassing tot grote schrik, blijdschap versus verdriet, lef tegenover angst, verwelkomen en afscheid nemen. Er gebeurt zoveel dat ik eerlijk gezegd altijd blij ben van tevoren niet te weten wat een nieuw jaar voor mij in petto heeft. Het is fijner om gebeurtenissen over je heen te laten komen, je erdoor te laten verrassen. En eigenlijk is dat wat het leven leuk, spannend, moeilijk of avontuurlijk maakt: niet weten wat er op je pad zal komen.
Daarnaast is er een verlangen. Een verlangen om dingen anders te doen. Een verlangen om wat aan het leven toe te voegen of juist los te laten.

Wat is nu verlangen precies? De in mijn ogen mooiste omschrijving vond ik op mensbegrippen. ‘Verlangen is Sehnsucht. Het is jezelf iets wensen wat er niet is maar waarvan je wel ongeveer weet – of denkt of voelt te weten – wat het je zal bieden. Elk verlangen correspondeert met een gevoeld gemis of verdriet, zonder dat zal en kan het niet bestaan.’
De vraag aan jou is: waar zit jouw verlangen, hunkering, begeerte, drang, lust, wens, honger, reikhalzen, smachten, snakken, wil? Waar verlang jij naar voor het komende jaar? En wat is er nodig om dat te bereiken?

Mensen verlangen altijd. Omdat ze in de kern onzeker in het leven staan en altijd twijfelen aan zichzelf. Omdat ze dat, wegens onvermogen, vertalen naar gemis en verdriet. Verlangen is de ultieme roep om, al is het maar voor even, gered te worden van de desillusie van het leven.
Velen van ons verlangen naar erkenning. Het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen – het is een van onze basisbehoeftes. Wie dat als kind heeft gemist, blijft lang hongeren naar compensatie. De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow beschouwde het als een van de basisbehoeften van de mens: in zijn beroemde motivatiepiramide komt de behoefte aan erkenning en waardering na behoeften als eten en drinken, bestaanszekerheid en sociaal contact. Geen erkenning zorgt voor demotivatie en frustratie, je zet dan eerder de hakken in het zand. In volgorde van belangrijkheid willen we de meeste erkenning van onze ouders, dan van broers en zussen en familie, dan van onze partner en dan van de buitenwereld.

Jouw verlangen kan ook over iets concreets gaan, zoals een kind, een relatie, een andere baan, misschien gaat jouw verlangen wel veel verder: je hart volgen, alleen die dingen doen die jou gelukkig maken, op zoek naar wie jij nu eigenlijk bent, je angst kwijtraken, de Himalaya beklimmen of een andere grote uitdaging.
Hoe kun jij er nu voor zorgen dat jouw verlangen gestild wordt?

  • Het helpt wanneer je jezelf eerst de tijd gunt om te onderzoeken waar jouw verlangen naar uitgaat. Een voorbeeld: je verlangt naar een andere baan. Nu kun je natuurlijk gewoon achteruit leunen en wachten wat er op je pad komt. De kans is groot dat je dan behoorlijk teleurgesteld en gefrustreerd raakt. Want een andere baan, dat gaat niet zomaar gebeuren.
  • Ga voor jezelf bekijken wat er voor nodig is om je verlangen te bereiken. Verder bordurend op bovenstaand voorbeeld: allereerst zul je bepalen in welke richting jij een andere baan wilt. Vervolgens of jij voldoet aan de kwalificaties daarvoor. Is het nodig dat je nog een cursus of studie oppakt? Hoe realistisch is jouw keuze? Is er voldoende werk op dat gebied? Durf jij je zekerheden los te laten?, etc.
  • Wat heb jij ervoor over om dit te bereiken? Ben je bereid allerlei bekende zaken achter je te laten en je helemaal op je verlangen te richten? Is jouw verlangen zo sterk dat je niet anders kunt? Het is goed om op dit punt 100 % eerlijk tegenover jezelf te zijn.
  • Tot slot helpt het om jouw verlangen te delen met mensen om je heen. Het blijkt dat wanneer je zo’n verlangen deelt, het je nog meer aanzet om naar je verlangen toe te groeien.

Verlangen kun je koesteren. Het kan heel prettig zijn dat gevoel bij je te houden en te dromen van ‘stel je voor dat….’. Dat kan op zich voldoende voor je zijn. Het wordt lastig wanneer je verlangen voortkomt uit ontevredenheid of jaloersheid. Als je verlangen dan vervuld is kan het zijn dat je weer niet tevreden bent met wat je hebt of bereikt hebt. En dan begint het verlangen naar…. opnieuw.

Tevreden zijn met wat je hebt en bereikt hebt, dat is een hele kunst. Toch is dat hetgeen ik je toewens aan het eind van dit jaar. Mildheid en tevredenheid wanneer je terugkijkt en verlangen naar een nieuw jaar met al zijn verrassingen en uitdagingen.