aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Vitaler in je werk

Dat heb ik weer! Ik ben niet goed genoeg. Ik ben onbelangrijk. Ik moet perfect zijn. Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun. Ik moet alles onder controle houden. Ik ben bang voor conflicten. Ik ben bang om te falen …… en zo zijn er nog heel wat belemmerende overtuigingen.

Herkenbaar? Er zijn nog veel meer voorbeelden en vaak herken je er wel een of meer bij je zelf.

Belemmerende overtuigingen zitten je aardig in de weg in het dagelijks leven, op je werk en ook thuis en in je vrije tijd. Het is een van de oorzaken van disbalans en energietekort waardoor klachten als o.a. vermoeidheid en slaapproblemen kunnen ontstaan. Doordat je weinig energie hebt, holt je vitaliteit achteruit. Als overtuigingen je leven beheersen, ben je meer bezig met de problemen die deze overtuigingen veroorzaken, dan met wat je wilt bereiken.

Iemand die bang is om te falen zal bijvoorbeeld niet naar een nieuwe baan solliciteren, bang dat het mis zal gaan. Iemand met een negatief zelfbeeld zal weinig zelfvertrouwen hebben of afweermechanismen in werking zetten (zoals boos worden, of zichzelf overschreeuwen) om dit te verhullen.

Wat zijn nu belemmerende overtuigingen en wat kun je doen om deze te doorbreken? 

Belemmerende overtuigingen zijn opvattingen die iemand ervan weerhouden actie te ondernemen en te veranderen. Iemand creëert deze negatieve overtuigingen zelf, zonder dat hij het weet. Vaak ervaart diegene zo’n denkbeeld als een ‘waarheid’ over zichzelf. Dit kan de ontwikkeling remmen: iemand heeft namelijk vastgeroeste ideeën over ‘hoe dingen nu eenmaal zijn’. Het lastige van belemmerende overtuigingen is  dat ze bepalen hoe we naar onszelf kijken, wat we denken, hoe we ons voelen en wat we willen. Overigens hebben positieve overtuigingen net zoveel kracht als belemmerende overtuigingen, maar beïnvloeden deze ons handelen juist positief. 

Om deze belemmerende overtuigingen om te buigen zul je er mee aan de slag moeten. Als je verder leest, vind je een oefening die je kunt doen om je negatieve en belemmerende overtuigingen om te buigen.

Het omgaan met ‘beren op de weg en spinsels in je hoofd’ oftewel negatieve en belemmerende overtuigingen, is onderdeel van de workshopserie ‘Vit@al!’ die in september 2014 start in Emmeloord. Vit@al! is een vitaliteitsprogramma van 2-wekelijkse workshops gedurende zes maanden (plus een terugkombijeenkomst na negen maanden), waarbij je bewust wordt gemaakt van de ingrediënten van een gezonde actieve leefstijl. Daarnaast word je begeleid bij het realiseren van je persoonlijke doelstelling, bijvoorbeeld een stabiel en gezond gewicht, een betere (werk-privé) balans en meer vitaliteit. Belangrijk is dat je met dit programma met name werkt aan de oorzaken van je disbalans en niet alleen aan de gevolgen. Meer informatie vind je op leefstijlcoaching.

Hoe ontstaan nu belemmerende overtuigingen? Deze ontstaan door:

  • je omgeving; je neemt vaak over van wat je in je directe omgeving ziet. Het is vaak lastig een overtuiging te hebben die duidelijk afwijkt van wat je omgeving vindt.
  • gebeurtenissen.
  • kennis: kennis en inzicht kunnen je tot een bepaalde diepe overtuiging leiden.
  • eerdere resultaten: heb je een keer iets succesvol gedaan, dan groeit de overtuiging dat je dat een volgende keer ook kunt.

Hoe vaker een ervaring of gebeurtenis zich herhaalt, hoe zekerder je bent van de overtuiging.

Hoe kun je een belemmerende overtuiging ombuigen naar een positieve overtuiging?

Hierbij maak ik gebruik van de RET methode, ontwikkelt door Albert Ellis.

Bij de theorie van RET wordt gebruik gemaakt van de letters ABC. A staat voor activating (aanleiding, oorzaak, trigger), B staat voor believes (gedachten, bril waardoorje ernaar kijkt) en C staat voor consequence (gevolg, gevoel, gedrag). Het komt er in het kort om neer dat niet A de oorzaak is van C, maar B. Het zijn niet de gebeurtenissen (A) in je leven die bepalen hoe je je voelt (C) maar de manier waarop je tegen die gebeurtenissen aankijkt (B).

Door oefening kunnen jouw overtuigingen (B) worden veranderd. Dit kan op zo’n manier dat ze beter bij de situatie (A) aansluiten. Een gevolg is dat het gevoel (C) dat erbij hoort beter aansluit en positiever is.

Door je bewust te worden van belemmerende overtuigingen verkrijg je meer zelfinzicht.

En dan nu de oefening met een voorbeeld.

1. Beschrijf de A . Wat is de feitelijke gebeurtenis / situatie die het ongewenst gevoel en gedrag (C) oproept.

bijvoorbeeld: Er is een bijeenkomst van mijn werk waarin je geacht wordt te netwerken.

2 beschrijf de C. Wat is het ongewenste gevoel en het daarmee samenhangende gedrag?

bijvoorbeeld: Ik voel me ongemakkelijk, zou het liefste me willen verstoppen en stop steeds iets in mijn mond zodat ik niets hoef te zeggen.

3. beschrijf de B. Wat zijn je irrationele gedachten/overtuigingen/aannames die deze ongewenste gevoelens veroorzaken?

bijvoorbeeld: Ik kan me niet goed uiten, ik ben dom en zij veel slimmer, etc.

4. Formuleer de gewenste C. Hoe wil je je voelen als een dergelijke situatie zich in de toekomst voordoet?

bijvoorbeeld: Ik zou willen meepraten en contact leggen met voor mijn werk belangrijke mensen. Daarbij voel ik me op mijn gemak en ben ik zelfverzekerd.

5. Stel je meest hardnekkige irrationele gedachte (B) ter discussie.

bijvoorbeeld: Wat kan er gebeuren als ik me wel in het gesprek meng? Hoe eng is het? Is het erg als ik niet in een keer goed uit mijn woorden kom?

6. Formuleer de nieuwe rationele en effectieve gedachte (B). Vervang de belemmerende overtuiging door een rationele positieve gedachte.

bijvoorbeeld: Zo eng kan het niet zijn. Collega’s die dit doen zijn altijd enthousiast over de nieuwe contacten. Ik kan dit ook.

7. Proef het resultaat. Test  in fantasie of werkelijkheid uit of je door de nieuwe rationele gedachten (B’s) beter op de situatie kunt reageren. Hoe voelt het om er zo

tegen aan te kijken?

bijvoorbeeld: het geeft een rustig gevoel en minder spanning.

8. Oefen!

bijvoorbeeld: de eerstvolgende bijeenkomst ga ik in een mij bekend groepje mijn mening geven. De keer daarop ga ik dat doen bij 2 groepjes.

Vind jij het lastig om er achter te komen wat jouw belemmerende gedachten zijn? Samen lukt dat zeker!  Maak een afspraak via het contactformulier of via 0622405368.