aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Verkeerd verbonden

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we tijdens een gesprek, vergadering of feestje het gevoel hebben verkeerd verbonden te zijn. Op de een of andere manier lijkt het alsof je op een andere planeet zit en lukt het niet echt contact te maken. Dit kun je ook vergelijken met een flatgebouw: als de een praat vanaf de 5e verdieping en de ander vanaf de 1e, dan zit je niet op hetzelfde niveau te praten. Is het nu erg dat dit gebeurt? Dat is helemaal afhankelijk van de situatie. Tijdens een een-op-een gesprek of een vergadering ervaar je het vaak als vervelend, terwijl je op een feestje rustig met iemand anders in gesprek kunt gaan. De metafoor met de flat geeft aan dat er te veel afstand, te veel ruis tussen de een en de ander zit. Oorzaken kunnen zeer divers zijn: het anders interpreteren van een boodschap, breedsprakigheid en niet tot de kern komen, een andere invalshoek, onduidelijkheid, onvolledigheid of een ‘andere taal’ gebruiken. Dat kan zijn op een ander niveau, of letterlijk een andere taal. En het gebeurt ook dat mensen hun boodschap bewust onduidelijk laten, zodat je je afvraagt: waar gaat dit over? Hoe kun je zo’n verkeerde verbinding nu verbeteren?

  • stel vragen ter verduidelijking, zoals: wat bedoel je daarmee? of: kun je het ook anders uitleggen?
  • geef een ik-boodschap, zoals:  ik begrijp niet zo goed wat je hiermee wilt zeggen of: ik vind jouw invalshoek interessant, alleen nog niet helder genoeg.
  • vertel wat er door je heen gaat, zoals: ik merk dat mijn gedachten afdwalen, of: bij deze manier van vergaderen voel ik me onprettig.
  • en als het volgens jou echt nergens over gaat, kun je ervoor kiezen je tijd anders te besteden!