aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Snoepen enzo….

We zitten weer in de tijd van zoetigheid en veel suikers. Sinterklaasfeest komt eraan, de Kerstdagen en Oud en Nieuw. De winkels liggen bomvol lekkere dingen. Hoe ga jij daar mee om? Koop je alles wat los en vast zit, zoals speculaas, pepernoten in alle soorten, marsepein en banketletters, kerstkransen, chocoladeklokjes en -figuren, oliebollen en appelflappen of lukt het jou om bewuste keuzes te maken in dit bacchanaal van zoetigheid?
Lastig is het en blijft het. Want bewuste keuzes maken is ‘verstandig’ en soms wil je lekker onverstandig zijn. Er is niets mis met af en toe iets te nemen. Lastig is het verslavende aspect van bijvoorbeeld pepernoten. Heb je er een paar gehad, dan wil je meer! De suikers in de pepernoten (en dat is echt veel: 7,5 suikerklontje per 100g!!) zorgen voor het verslavende aspect. Dat voelt lekker in je mond, geeft een prikkel naar je hersenen en vervolgens wil je meer.
Hieronder een paar tips wat je kunt doen om het niet helemaal uit de hand te laten lopen:
– koop het wanneer het nodig is. Dus pepernoten op 5 december, etc.
– leg geen voorraad aan
– spreek met jezelf af wanneer je wat lekkers mag (echt, dat helpt enorm!)
– beperk de hoeveelheden die je koopt. Vaak denken we dat er té weinig in huis is, waardoor er altijd overblijft… Herkenbaar?
– blijf bewegen en drink per dag minimaal anderhalf liter water