aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Schoonmaaktijd: stofnesten uit je hoofd!

Voorjaar met diverse bolbloemen zoals o.a. krokussen, narcissen, blauwe druifjes en binnenkort de tulpen. Elk jaar geniet ik daar weer van met daarbij de lengende dagen. Meer licht is voor mij een soort levensbehoefte.
Voorjaar betekent ook van oudsher schoonmaak. Een uitgebreide en grondige schoonmaak van de woning, waarbij gesopt, geboend, geklopt, geveegd en opgeruimd wordt.
Aangezien het tegenwoordig niet meer echt nodig is om uitgebreid een schoonmaak te houden in je huis – we hebben geen kolenkachels meer en zijn voorzien van allerlei handige elektrische apparatuur – is het wellicht een goed plan om eens schoonmaak in je hoofd te houden. Want, zitten er in jouw hoofd ook muizenissen en stofnesten? En wil jij die wel eens kwijt?Daar zit hem nou net nou de kneep! Wij mensen zijn echt goed in het verzamelen van muizenissen en stofnesten in ons hoofd of met andere woorden gedachten, overtuigingen, zorgen, problemen (al voordat het echt een probleem is maken we er een punt van), etc.
Wat kun je nu doen om op een gezonde manier hier mee om te gaan?
Het is het mooiste als jij je aandacht kunt richten en je bewust te worden van waar je mee bezig bent. Door hier bewust mee bezig te zijn leer je om afstand te nemen van de muizenissen in je hoofd. Ze zijn er wel en tegelijkertijd behinderen ze je een stuk minder. Door je aandacht te richten op waar je mee bezig bent in het hier en nu kun je je beter concentreren, je ontspant makkelijker en je geest wordt er rustiger van.
Hoe kun je dat nu doen? Bovenstaande kun je o.a. bereiken door mindfulness oefeningen te doen of een workshop mindfulness te volgen. Kijk voor meer informatie op mindfulnessoefeningen. Mindfulness is een methode die je leert op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag.
Een andere manier om om te gaan met muizenissen en stofnesten in je hoofd – die veelal je slaap kunnen verstoren – is eigenlijk heel simpel. Zit iets je dwars of houdt iets jou bezig gedurende de nacht, schrijf het op een blocnote. Voorwaarde is wel een  blocnote en pen klaar te leggen. Door het letterlijk van je af te schrijven maak je je hoofd leeg.
Er zijn momenten in je leven dat je overspoelt wordt met allerlei zaken waardoor je hoofd niet alleen op rustmomenten maar zelfs de hele dag beheerst wordt door muizenissen en stofnesten. Ook overdag kan het helpen om (kort) op te schrijven waar je mee zit. Het spreekwoord zegt niet voor niets: gedeelde smart is halve smart, het is mooi als je jouw gedachten/zorgen kunt delen met iemand anders. Het kan verrassend zijn hoeveel lucht je weer krijgt!
En soms kom je er niet alleen uit en heb je tijdelijk hulp nodig om de schoonmaak in je hoofd echt aan te pakken. Neem dan gerust contact met mij op, tel. 0622405368 of via het contactformulier.