aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Relaxed de zomer door…

Heerlijk is het, deze zomerperiode. Behalve het mooie weer waarmee we dit jaar verwend worden is de vakantie in aantocht. En of je nu ver weg gaat, in een luxe resort verblijft, gaat kamperen of lekker thuis blijft, de vraag blijft:

Hoe kom je relaxed de zomer door?       

Vakantie betekent voor veel mensen ontspannen en lichamelijk en geestelijk even bijkomen. Het ultieme gevoel dat je werk en thuis even helemaal los kan laten.

We hebben de neiging om de vakantieperiode door een rose bril te bekijken. Eindelijk vrij, eindelijk tijd om te doen wat je wilt of juist niets te doen, het is goed voor onze relatie, er is voldoende tijd voor de kinderen, en noem maar op. Maar eerlijk is eerlijk, de vakantieperiode blijkt voor velen stressvol te zijn. Realiteit is dat de dagen voor de vakantie vaak in het teken staan van nog snel even voorbereidingen treffen, koffers pakken, inentingen halen, etc. Ben je aan het eind van je latijn dan maakt oververmoeidheid het moeilijker om om te gaan met tegenslagen als slecht weer, lichamelijke klachten of ruzies met kinderen of de partner.

Uit onderzoek (“Holiday stress” door Greenberg Quinlan Rossner Research, december 2006) blijkt dat met name vrouwen last hebben van stijgende stress gedurende deze periode. Vrouwen zorgen vaak voor de laatste regelzaken en hebben over het algemeen de neiging door zorgen tijdens de vakantie. Jezelf hierbij wegcijferen (eerst moeten de kinderen het leuk hebben en dan kom jij aan de beurt) komt regelmatig voor. Ook het dicht op elkaar leven in een tent, appartement of hotelkamer en dat 24 uur per dag kan voor wrijving en ruzies zorgen.

Blijf je thuis ook dan is de situatie anders dan gebruikelijk. Dan zit je eveneens bovenop elkaars lip wat kan zorgen voor irritaties.

Hoe kun je nu rustig en relaxed de zomer doorkomen

Tips voor een ontspannen vakantie:

  • Begin vroeg met de voorbereidingen, zodat je de laatste dagen niet van winkel naar arts hoeft te rennen
  • Ga uitgerust op reis; reserveer liever het eerste weekend van je vakantie om thuis goed uit te slapen en de koffers te pakken
  • Verzamel informatie over je vakantiebestemming, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan
  • Bespreek in Nederland alvast wat de plannen zijn van jou en de mensen met wie je reist; dat voorkomt teleurstellingen (en stress) achteraf als blijkt dat de één de hele vakantie languit op het strand wil liggen en de ander alle bezienswaardigheden wil zien.
  • Geef je lichaam de tijd om te wennen aan een hogere temperatuur en/of bij te komen van een jetlag; beklim dus niet direct de hoogste berg
  • Pas je aan aan de lokale gewoonten: houden zij op het warmst van de dag een siësta, dan doe jij dat ook
  • Laat het gevoel los dat je ‘nuttig’ bezig moet zijn
  • blijf je thuis laat dan eens de boel de boel, zodat je zelf ook een ontspannen periode hebt
  • in de meeste plaatsen zijn er vakantieactiviteiten voor kinderen. Een win-winsituatie: je kinderen hebben een leuke dag en jij hebt een dag voor jezelf!
  • Ga van tevoren na welk budget je hebt voor deze periode, dat voorkomt gepieker over geld en financiële stress na de zomer

Lukt het ondanks alle goede voornemens en tips niet om er een relaxte zomerperiode van te maken? Ervaar je stress en vermoeidheid en heb je het gevoel vermoeider thuis te komen dan weg te gaan? Neem dan contact met mij op, dan kijken we samen wat wel voor jou werkt.

In september start de workshopserie Vit@al! Als cursist komt je er achter wat maakt dat je niet lekker in je vel zit en wat voor jou nodig is om dit te veranderen. Neem voor verdere informatie contact op of zie de uitgebreide informatie op de website.