Paasdagen en chocolade-eieren….
Ook zo verzot op chocolade? Inmiddels stapelen de feiten en weetjes omtrent chocolade zich op.
Chocolade wordt gemaakt van de zaden van de tropische boom, de Theobroma cacao. Theobroma is het Griekse woord voor ‘voedsel van de goden.’ In de Azteekse samenleving was chocolade een voedsel voor de goden, het was enkel voorbehouden aan priesters, krijgers en voor mensen van adel. Heden ten dage smullen we er allemaal van, ik ken maar weinig mensen die hun neus ophalen voor chocola.
Nu met het Paasweekend aanstaande en de schappen van de supermarkt al vanaf januari vol met verleidingen is het tijd voor nog wat weetjes en natuurlijk tips!
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar chocolade, is het nu fysieke of een psychologische verslaving? Er zitten bepaalde stofjes in chocolade die voor het eerste spreken. Een onderzoek door Debra Zellner, doctoraat, een psycholoog en professor aan de Shippensburg University, gelooft dat vrouwen naar chocolade hunkeren omdat het een nutritioneel taboe is geworden. Het smaakt heerlijk, maar het is ‘zondigen’ omdat het vol zit met vet en calorieën. Zellner voerde een onderzoek uit waarin ze keek naar de onbedwingbare trek naar chocolade bij Spaanse en Amerikaanse vrouwen. Ze kwam erachter dat de Spaanse vrouwen, die chocolade niet als een taboe zien, veel minder graag chocolade wilden eten dan de Amerikaanse vrouwen dat deden. Volgens Zellner was een eventuele chocolade verslaving dan ook een psychologische verslaving in plaats van een fysieke verslaving.Hoe dan ook, zelfs in ons kikkerlandje herkennen we dat het lastig is van chocolade af te blijven.
Tips om chocoladetrek te verminderen:
- Kom erachter of het verlangen emotioneel is – er zijn allerlei verschillende redenen dat mensen hunkeren naar voedsel. Als je eventuele redenen zou kunnen achterhalen dan kun je proberen het probleem aan te pakken.
- Kleine porties – het is een goed idee om kleine porties chocolade in je gewone dieet te integreren in plaats van gewoon te zeggen ‘ik neem geen chocolade meer’. Uit een onderzoek bleek dat mensen die zich beperkten tot het eten van chocolade binnen een half uur na het eten van een maaltijd geleidelijk minder vaak trek hadden in chocolade.
- Verveel jij je? – mensen eten vaak chocolade om van vervelende gevoelens af te komen. Mocht jij je vervelen dan is het mogelijk om een wandeling te gaan maken, boodschappen te gaan doen, een vriend bellen, of een boek lezen. Als je de trek een bepaalde tijd uit je gedachten kunt zetten dan is de kans groot dat deze voorbij trekt.
- Altijd gezond eten dichtbij – de reden hierachter is dat je chocolade kunt vervangen met fruit. Eet een evenwichtig dieet, eet regelmatig om honger te voorkomen, probeer langzamer te eten. Wanneer de bloedsuikerspiegel stabiel is dan lopen we minder kans op die ‘chocoladetrek’.
- Geen chocolade in huis – het is simpel, je hebt misschien wel erg veel trek in chocolade, maar als er geen chocolade in huis is dan wordt het moeilijk snoepen.
- Meer lichaamsbeweging – dit zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrand en dat het metabolisme (stofwisseling) omhoog gaat. Ook komt er dan endorfine vrij, deze zorgt voor een vermindering van stress, angst en depressie.
Chocoladeverslaafd of niet, ik wens jullie allemaal een prachtig Paasweekeinde toe!