aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Hoe zit het met jouw me-time?

Heb jij dat ook dat je als het jaar ten einde loopt het afgelopen jaar bespiegelt? Heb jij dat ook dat je allerlei zaken aan het begin van het jaar anders wilde doen en er nu achter komt dat dat nog niet gelukt is? Hoe komt het toch dat we, vaak aan het begin van een jaar, allerlei ideeën en plannen hebben om dingen anders te doen. En als je later terugkijkt denkt: o ja, eigenlijk zou ik het wel willen, maar……
Heb jij dat ook dat het je zoveel moeite kost om echt die stap te zetten waarvan je diep van binnen weet dat het nodig is? En die stap dat kan van alles zijn.
Als ik naar mezelf kijk is het vaak zo dat de plannen en acties en voornemens regelmatig doorkruist worden door de dagelijkse hectiek. Op de een of andere manier blijft mijn leven volop in beweging. Dat is enerzijds erg prettig, er gebeurt wat en vaak krijg je daar veel energie van. Anderzijds zou ik wat meer me-time wensen of gewoon een rustig weekend met mijn partner willen doorbrengen. Hoe zit dat bij jou?
In het dagelijkse leven geldt voor veel mensen dat ze druk zijn om ongelooflijk veel ballen in de lucht te houden. Grote ballen, kleine ballen, mooie ballen, lelijke ballen, halflege ballen, harde ballen, zachte ballen, ik denk dat ieder zijn eigen ballen concreet kan benoemen. Wij mensen zijn er goed in om maar door te gaan met werk, gezin, sociale activiteiten, maatschappij, sport, hobby’s, vrijwilligerswerk, mantelzorg en noem maar op. We zijn niet zo goed in het afbakenen van al die taken die voornoemde zaken met zich meebrengen.
Als mens kun je eigenlijk best veel doen én je kunt veel aan. Met name vrouwen hebben de neiging zich overal verantwoordelijk voor te voelen en de zorgknop aan te zetten zodat alles goed geregeld en georganiseerd is, thuis en op het werk. Laat ik je dan een ding vertellen: dat is allemaal heel mooi, het gaat je alleen nooit lukken.
Het zou zo mooi zijn dat je in plaats van overal achteraan te rennen en vooruit te denken wat meer los kunt laten en voor jezelf gaat kiezen af en toe. Dus: hoe zorg jij voor me-time?Zoals gezegd, als je echt voor jezelf kiest – en nee, dat is niet egoïstisch – komt er ruimte om er achter te komen wat voor jou belangrijk is en ruimte om die dingen te doen waar je naar verlangt hebt. Dat hoeven geen grote, meeslepende zaken te zijn, vaak zijn kleine, eenvoudige dingen al heel prettig. Zoals een middag badderen of een sauna, een paar uur om dat boek uit te lezen, een cursus volgen, een dag op stap om te wandelen, te shoppen, een museum te bezoeken. Net waar jij behoefte aan hebt en wat jij leuk vindt. En het zal fijn zijn als je die activiteiten kunt doen zonder je onmiddellijk schuldig te voelen. Het mooie van de me-time waarin jij dingen doet waar je echt blij van wordt is dat het je energie geeft. En die energie heb je juist nodig om de voornoemde ballen in de lucht te houden. Maar niet alleen energie, het geeft je ook lucht. Even ben je geen moeder, partner, werknemer of mantelzorger, nee, je bent weer even helemaal jezelf. En dat is toch waar je steeds niet aan toe komt?
Wat is er nu nodig om echt me-time te organiseren?

  • kijk allereerst welke taken net zo goed door een ander uitgevoerd kunnen worden. Zorg jij bijvoorbeeld altijd voor het avondeten, dan kun je afspreken dat je dat nog 5 x per week doet. Hoe het die overige 2 dagen gaat, is niet jouw verantwoordelijkheid. Ennuh, niet stiekem voor 2 dagen gaan koken of de boodschappen voor die dagen in huis halen, want dan verandert er nog niets. De dagen dat jij niet kookt heb je dus tijd voor jezelf: me-time.
  • zorg dat de vanzelfsprekendheid verdwijnt. Doordat je allerlei taken jarenlang zonder zeuren – of af en toe mopperen – toch steeds gedaan hebt, sluipt er een vanzelfsprekendheid in. De mensen om je heen denken er niet eens over na, terwijl jij je misschien al tijden ergert aan bepaalde zaken die steeds door jou gedaan moeten worden. Het is dus nodig dat je in gesprek gaat met de mensen om je heen, je gezin, je collega’s, je familie. Maak duidelijk dat je bepaalde dingen anders wilt. Dit is een lastige maar nodige stap. Dit is een lastige maar nodige stap. Vaak valt de reactie heel erg mee, anderen zijn zich er niet altijd van bewust hoe het voor jou is.
  • maak afspraken. Er over praten is mooi, maar niet genoeg. Dit is voor velen een grote valkuil. ‘We hebben het er toch over gehad? Hoe komt het dan dat er niets verandert?’ Ja, het klopt dat jullie het er over gehad hebben, en dat geeft lucht. Om zover te komen dat er echt me-time voor jou komt, is het noodzakelijk afspraken te maken. Maak daarbij jouw wens kenbaar en geef aan wanneer je die tijd voor jezelf wilt hebben. Plan het in je agenda, net zoals je de afspraak met de tandarts plant.
  • wees zuinig op je me-time. Ga er dus ook heel bewust mee om. De neiging om die tijd toch op te vullen met dagelijkse zaken is levensgroot aanwezig. Dit is een afspraak met jezelf, net zoals alle andere afspraken. De tijd staat volgeboekt voor jou, voor jou omdat jij belangrijk bent! Door deze me-time zorg jij goed voor jezelf en houd je al die ballen in de lucht beter vol.

Heb je over bovenstaande vragen of wil je weten hoe je dit het beste aan kunt pakken, neem contact met me op via het contactformulier.

Ik vind het leuk om je reactie op mijn nieuws  e-zine te lezen.