aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Hoe word jij vrolijk?

In tegenstelling wat wel eens gedacht wordt, kun je vrolijkheid als het ware ‘oproepen’. En is dat niet geweldig?! Stel dat je een wat mindere dag hebt, alles zit tegen en eigenlijk begin je langzaamaan chagrijnig te worden. Om dat te doorbreken kun je dus vrolijkheid oproepen. Hoe doe je dat nu?

Er zijn een paar geluksstofjes die je lichaam zelf aanmaakt. Een voorbeeld daarvan is endorfine. Endorfines zijn neurotransmitters die ons lichaam aanmaakt als reactie op pijn of extreme fysieke inspanningen. Het effect van deze natuurlijke stoffen in je lichaam? Een geweldig gevoel. Hoe kun je dat nu oproepen?

  1. door te gaan sporten; als je ca 30 minuten sport komt er endorfine vrij
  2. middels een geweldige lachbui oftewel de slappe lach –  dit zorgt voor aanmaak van endorfines waardoor je pijngrens verlegd wordt
  3. door samen met een vriendin/collega sporten maakt dat je pijngrens omhoog gaat – uit onderzoek blijkt dat atleten die met z’n tweeën roeien dubbel zoveel pijn konden verdragen, Een teken dat er veel endorfines door je aderen gaat.
  4. door chocolade te eten. Cacao bevat bestanddelen die je humeur opkrikken. Zo zit er in chocolade fenethylamine, een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat je lichaam meer endorfine aanmaakt. Ook zit er een stof in cacao die pijn onderdrukt. Let wel: je kunt het beste extra pure chocolade eten, vanaf ongeveer 60 % cacao. De beste vindt je in natuurvoedingswinkels of bij raw food.
  5. door te eten wat je lekker vind
  6. en niet te vergeten seks – zorgt voor de productie van verschillende gelukshormonen,bijvoorbeeld voor de productie van oxytocine, waar je ‘week’ van wordt. Maar dit zal niemand verbazen….

Als tip wil ik je aanraden je te focussen op sporten, de slappe lach en seks. Het is natuurlijk mooi dat door eten endorfines aangemaakt worden, tegelijkertijd kan lekker eten je behoorlijk beheersen. En dat leidt weer tot overgewicht en andere klachten.

Heb jij andere tips waardoor je zelf vrolijkheid oproept? Laat het mij weten, ik ben heel benieuwd!