aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Hoe tevreden ben jij?

‘…beter is het woord tevreden, daarvan heb je nooit genoeg’. Een laatste regel van een ouderwets versje. Toch schuilt er vaak veel waarheid in oude gezegdes en versjes. Want: heb je ooit genoeg aan tevredenheid? Wat is dat nu precies ‘tevreden’ en wat maakt dat we zo vaak ontevreden zijn?Tevreden betekent volgens de Dikke van Dalen: niet meer begerend; voldaan; ook: geen wensen meer hebbend, geen behoefte voelend aanmerkingen te maken.

Niet meer begerend, geen wensen meer hebbend, dan is alles goed zoals het is. Je leven, gezin, werk, sociale omgeving, financiën, contacten, hobby’s en noem maar op. Dat klinkt als een ideale situatie als je de omschrijving letterlijk neemt. Helaas zijn wij mensen niet gauw tevreden en heeft bijna ieder van ons nog wel wensen die we het liefste in vervulling zien gaan. Hoe zit dat nu precies?
Socrates, een Griekse filosoof, zegt: ‘tevredenheid is natuurlijke rijkdom, luxe is kunstmatige armoede’. Een uitspraak die tot nadenken stemt. Laten we eens beginnen met ontevredenheid.
Eigenlijk is het heel gemakkelijk om ontevreden te zijn met je leven, je werk, je omgeving en noem maar op. Het kan je heel ongelukkig maken, want waarom lukt jou niet wat een ander wel lukt, wat maakt dat jij altijd veel meer je best moet doen, waarom verdien jij minder, wat maakt dat jij zo’n rotbaan hebt, en ga zo maar verder. Ontevredenheid maakt ongelukkig. Geen wonder dat beide woorden met ‘on’beginnen.
Want wat ga je doen als je ongelukkig bent? Je moet in beweging komen, dingen veranderen, geld uit gaan geven om je leven mooier te maken. En zeg nu eerlijk: maakt dat jou tevreden? Zo blijf je bezig met de race om tevreden te zijn, maar eigenlijk word je diep ongelukkig. Dit maakt jouw leven onnodig ingewikkeld.
Wat heb je nu nodig om (meer) tevreden te zijn? Eigenlijk alleen maar een andere perceptie.
Het klinkt simpel en dat is ook zo. Je kunt leren tevreden te zijn met wat je hebt ook al is niet alles ideaal en perfect. Het is namelijk niet haalbaar om alles perfect te hebben. Ga maar bij jezelf na, elke keer als je denkt dat het hebben van meer geld, een mooier huis, 5 kg minder of een nieuwe tablet jou tevreden of meer gelukkig maakt, kom je er achter dat het niet zo is. En waarom zou je tevredenheid en geluk uitstellen terwijl je het nu al kunt zijn?
Ben je tevreden dan voelt alles goed. Je accepteert jezelf met al je tekortkomingen. Je bent dankbaar voor je leven. Vaak hoor je dat van mensen die iets ernstigs hebben meegemaakt dat hun perceptie is veranderd na die gebeurtenis. Er zijn al veel dingen goed in jouw leven en soms moet je er even bij stilstaan op dat te kunnen zien.
Wat kun je nu doen om tevreden te zijn?
– schrijf op waar jij dankbaar voor bent
– bespreek met een vriend/vriendin welke dingen allemaal goed zijn in je leven
– geniet heel bewust van simpele dingen, zoals een mooie wolkenlucht, de lucht van gemaaid gras, etc., leg het vast op een foto
– bedenkt wat jouw kwaliteiten zijn, waar jij goed in bent
– doe eens iets zonder daarbij na te denken, geniet van het moment
– ga er vanuit dat het goed is zoals het nu is: jij zelf, de mensen om je heen, de spullen die je hebt, je werkzaamheden
Tevreden zijn levert je heel wat op, je wordt rustiger, bespaart geld, houdt energie over en de kwaliteit van je leven verhoogt. Toch maar mee aan de slag dus!

Vind je het lastig om hier alleen mee aan de slag te gaan omdat jou focus al lange tijd op beter en meer ligt, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Je kunt me bereiken via het contactformulier of telefoonnummer 0622405368.