Hoe simpel kan taal zijn?
Dzee wrodoen knnuen gakijmkelk gzeelen wredon. Dat kmot odmat je als lzeer aeleln de ertsee en ltastae lteetr niodg hbet om tcoh het worod te knuenn veromn. Wnat het is je tcoh gluket om bvsotandane te lzeen? Hoe simpel kan het zijn?
Is het niet grappig dat wij altijd zo ons best doen om alles in keurig Nederlands op te schrijven, terwijl dat helemaal niet nodig is. Wanneer je de eerste en de laatste letter van een woord op de juiste plaats zet en je rommelt de overige letters ertussen, dan lukt het een lezer prima om te zien wat jij bedoelt. Hoe kan dat nu? Je hersenen zijn in staat om met alleen de eerste en laatste letter op de juiste plaats toch het woord te vormen. Kunstig van ons brein. De vraag is nu waarom we ons nu nog uit zouden sloven om alle woorden op de juiste manier te spellen en te schrijven….
Zo zijn er nog meer mogelijkheden om toch te lezen wat er staat zonder gebruik te maken van het Groene Boekje en de juiste Nederlandse spelling.
Vn hrt gflctrd mt j vrjrdg! K hp dt j vl kdtjs krgt n lkkr trt mt slgrm. N fn dg gwnst. Met zo’n zin laat je gewoon de klinkers weg en voila: je kunt het lezen! Sommige woorden zijn lastig bij deze schrijfwijze, zoals: mooie, taaie, rooie, want als je alleen een m, t of r ziet is het de vraag wat er in vredesnaam bedoeld wordt. Een tip is dat je daarvoor een alternatief woord zoekt wat wel makkelijk met alleen medeklinkers geschreven wordt. Mooie wordt dan bijvoorbeeld prchtg.