aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Genoeg van betweters?

Een betweter is iemand die alles beter meent te te weten dan anderen.Hij heeft over elk onderwerp een eigen opvatting en hij denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft. Vaak is de betweter inderdaad een gewaardeerd expert op een bepaald terrein. Maar het feit dat hij niet open staat voor ideeen en opvattingen van anderen maakt hem tot een lastig persoon.

Wat een betweter drijft en hoe je het beste met een betweter om kunt gaan, lees je hieronder.

Een betweter is vaak arrogant, hij accepteert geen kritiek en luistert slecht. Hij zegt zelden ‘dankjewel’ of ‘alsjeblieft’, en vrijwil nooit ‘sorry’. Een betweter probeert aandacht te trekken van andere mensen en hij toont graag zijn ervaring.

Waarom gedragen betweters zich zo?

Het pronken met kennis kan een manier zijn om onzekerheid te verbergen en om te laten zien hoe goed ze wel niet zijn. Dat heeft de betweter nodig omdat hij zichzelf niet zo geweldig vind. Ben je zelf ook niet zo zeker dan kun je je misschien wat overbluft voelen door de betweter. Maar weet dat het in feite net als jouw houding niet meer is dan dat. Een houding. Een houding die wordt ingegeven door de onzekere stem van zijn ego. Niettemin kunnen ze erg lastig zijn, die betweters.

Luisteren is moeilijk voor ze

Betweters kunnen beter zenden dan luister. Luisteren is moeilijk voor ze. Of ze weten echt veel van waar ze het over hebben of ze doen alsof. Maar ze gebruiken in ieder geval en vaak onbewust stelligheid om hun onwetendheid te maskeren. Want wat zou je wel niet van ze kunnen denken als ze het niet weten? Dan zou je hun zwakke plek, hun onzekerheid ‘zien’. En dat willen ze niet. Niet dat ze zich die houding bewust zijn hoor. Dat is niet zo, daar hebben ze teveel een bord voor hun hoofd voor.

Tips om met betweters om te gaan

Stroop is beter dan azijn 

Met ze mee praten werkt. Complimenteer de betweter met zijn ideeën en zijn inzicht. Dat is een goede manier om hun onzekere ego te strelen en hen gerust te stellen. Luister met alle geduld dat je in je hebt en vul vervolgens zijn ideeën aan met die van jou.

Blijf uit de strijd

Spreek ze niet tegen, daar kunnen ze slecht tegen. Ze zullen keihard de strijd met je aangaan. De kans is dan vrij groot dat je het onderspit delft. Mocht je toch de strijd kunnen winnen, dan is de kans groot dat je betweterige gesprekspartner van onderwerp verandert of het gesprek net weer een andere wending geeft of andere feiten aandraagt. Laat hem maar liever in zijn strijd om zijn gelijk. Je hoeft daar niet in mee te gaan. Het is zijn eigen gevecht met zijn eigen onzekerheid.

Hoe zit hij erin?

Doe daarom ook geen stellige tegenuitspraken. Doe je dat wel dan is de kans groot dat je het haasje bent en je betweterige gesprekspartner jou gaat gebruiken om zijn kennis te etaleren en jou eens even haarfijn uit te leggen hoe jij ernaast zit. Stel liever vragen en check eerst hoe de ander erover denkt. Onderzoek hoe je betweterige gesprekspartner erin zit voordat je besluit stelling in te nemen.

Wat is je ja?

Ook al ben je het met de meeste dingen van de betweter niet eens, kijk toch maar of je punten van overeenstemming kunt vinden. Waar zijn jullie het samen wel over eens? Complimenteer hem om zijn heldere inzicht. Betweters genieten als ze geprezen worden. Door hen te geven wat ze nodig hebben: erkenning dat ze goed en belangrijk zijn zullen ze eerder geneigd zijn om ook te luisteren naar wat jij te vertellen hebt. Ze kunnen een deel van hun masker laten zakken.

Houd je rug recht

Het feit dat je uit een discussie blijft betekent echter niet dat je jezelf kleiner maakt of moet laten maken dan de betweter. Positioneer jezelf stevig en houd je rug kaarsrecht. Zorg dat je uitstekend bent voorbereid en dat je goed weet wat je wilt duidelijk maken. Zorg ook voor een goede onderbouwing van je verhaal.

Wat doet de rest?

In een groep met andere mensen is het belangrijk dat je ook in de gaten houdt hoe anderen op hem reageren. Kijk goed hoe ze op hem reageren. Heb je de indruk dat ze goed naar hem luisteren? Zijn ze het met hem eens? Wat vertellen hun gezichten? Als je de indruk krijgt dat hij ze in hun zak heeft, dan is het belangrijk om terdege rekening met hem te houden. Luisteren ze daarentegen niet of nauwelijks dan heeft hij waarschijnlijk niet zoveel in de melk te brokkelen en kun je hem gemakkelijk negeren.

Stel grenzen

Stel duidelijke grenzen bij de betweter. Geef hem alleen het woord daar waar hij duidelijk zijn expertise heeft. En negeer hem als het gaat om andere onderwerpen.

Tegen of samen?

Een bondje sluiten met de betweter is in veel gevallen functioneler dan hem te bestrijden. Als je tegemoetkomt aan zijn verlangen naar erkenning zal hij je hoogstwaarschijnlijk met plezier helpen. Hem bevechten kost je veel meer energie en levert meestal weinig goeds op. Dus als je hem niet de baas kunt of bent, werk dan maar liever met hem samen.

Aanbod:

Ben jij een betweter of heb je last van een betweter op je werk? Ik kan je helpen om daar mee te dealen. Neem vrijblijvend contact op via telefoon 0622405368 of het contactformulier.