aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Hoe zit het met jouw idealen?

Onlangs werd mijn moeder 88 jaar en binnenkort word ik zelf 60 jaar. Die twee gebeurtenissen zetten mij aan het denken. Hoe is het om zo’n hoge leeftijd te bereiken en hoe zit het dan met je dromen, wensen, verwachtingen voor het leven? Zijn die al of niet uitgekomen? En zijn er wanneer je zo oud bent ook nog wensen? En hoe zit het met mijzelf?
Van jongs af aan had ik grote dromen en verwachtingen van het leven en de rol die ik daarin zou vervullen. In de loop van de jaren ben ik wel realistischer geworden al zit mijn hoofd nog steeds vol met plannen, wensen, idealen… Blijkbaar ben je daar nooit te oud voor. Mooi is dat veel van deze wensen/dromen/plannen uitgekomen zijn en daar kijk ik met genoegen en tevredenheid op terug. Andere zijn nooit uitgekomen en ik kan nu zeggen dat dat niet erg is. En er zijn nog steeds dromen/wensen/plannen waar ik hard mee aan de slag moet.
Hoe zit dat met jou? Heb jij jouw dromen/wensen/plannen omgezet in concrete acties en zijn die vervuld of ben je er mee bezig? Of heb je nog dat ene duwtje nodig om de nodige stappen te zetten?
Over hoe je dromen/wensen/plannen werkelijkheid kunnen worden en wat daar voor nodig is lees je hieronder meer.

  1.  Wat is jouw droom? Het is nodig dat je zo concreet mogelijk hetgeen jij wilt bereiken beschrijft. Hiermee zet je al een forse eerste stap op weg naar succes. Dit kost ook tijd, want je gaat er over nadenken. Schrijf het op en vul het aan elke keer als je iets te binnen schiet. Maak er uiteindelijk een overzichtelijk gestructureerd verhaal van. Het is de bedoeling dat je dit schrijft zonder je zorgen te maken of het haalbaar is, of er voldoende geld is, etc.
  2. Hoe realistisch is jouw droom? Pas in de tweede stap ga je kijken hoe reëel en haalbaar dit is. Is jouw droom bijv. een Ferrari en leef je van een uitkering dan is het helder dat je daar geen geld voor hebt. Je kunt dan je ideaal, je droom bijstellen door deze te verkleinen: ik wil een keer in een Ferrari rijden of ik ga in een garage werken waar ze Ferrari’s verkopen. Blijf positief denken als je kijkt hoe haalbaar het is, een kleinere wens kan ook veel voldoening geven.
  3. Wat ga jij doen om naar jouw ideaal/jouw droom toe te werken? Ja, nu komt het lastige stuk. Dromen is heerlijk en mooi, nu word je met je voeten op de klei gezet en ‘gedwongen’ van jouw droom een ‘project’ te maken. Kortom, hoe ga je dit aanpakken? Handig is om voor jezelf een stappenplan te maken zodat je weet waar je mee gaat beginnen.
  4. Hoe ga jij met tegenslagen om? Er zijn weinig paden die kaarsrecht lopen. De meeste paden lopen kronkelig, gaan soms een heuvel op of naar beneden. Soms zit er een kuil in de weg – waar je heel goed in kunt vallen – en soms struikel je over een grote steen. Ook al is je stappenplan nog zo doordacht, er zijn altijd hobbels op de weg naar je uiteindelijke ideaal of droom. Weet van jezelf hoe je hiermee omgaat? Ben je gauw gefrustreerd en gooi je het bijltje er bij neer? Of ben jij juist de stugge doorzetter die bij tegenslag een tandje er bovenop zet en nog harder gaat?
  5. Wie ga je betrekken in je plan om je ideaal/je droom te bereiken? Het is altijd goed om anderen te betrekken bij jouw droom. Met name mensen die goed zijn in iets wat niet jouw beste vaardigheid is. Dan kun je sparren, vaak komen er nieuwe ideeën naar voren zodat je nog gestroomlijnder aan de slag kunt. Kijk in je naaste omgeving en in je netwerk: zijn er mensen bij waarmee jij je droom wilt delen en met wie je wilt samenwerken?
  6. Vier je succes! Het is natuurlijk geweldig wanneer je bereikt hebt wat je wilde. Vergeet niet daarbij stil te staan en het succes te vieren. Ook al is het uiteindelijk een tiende deel van je oorspronkelijke droom, geniet van het behalen hiervan en sta stil met wat het jou doet.

Heb jij ook een ideaal / een droom waarmee je aan de slag wilt? Soms heb je iemand nodig die bovengenoemde punten met jou doorneemt. Neem hiervoor gerust contact met mij op.

Reacties op bovengenoemd blog zijn welkom!