aly dijkman, communicatiecoach

voor training & coaching in welzijn en gezondheidszorg

Hoeveel geluk kan een mens aan?

Geluk, dat is een prachtig woord. Maar wat betekent het nu precies? Het is een groot en abstract begrip waar ieder een andere vertaling of ander beeld bij heeft. Geluk is volgens de Van Dale:
ge·luk (het; o)

  1. gunstige loop van omstandigheden; voorspoed: hij heeft altijd geluk, boft altijd; van geluk mogen spreken; veel geluk hebben
  2. aangenaam gevoel van iem. die zich verheugt.

Alleen al deze betekenis roept vragen op. Want is geluk voorspoed? En de tweede omschrijving: voelt het aangenaam terwijl je je verheugt? Ik weet het niet. Wel kan ik wat zeggen over het belang van geluksmomenten.
Talloze onderzoeken hebben uitgewezen dat voorwerpen of vakanties ons maar kort en vooral oppervlakkig gelukkig maken. Even een fijn moment en dan vervliegt het weer. Het goede nieuws is dat het hebben van veel, mooie en/of dure spullen niet nodig is. Maar wat maakt ons wel gelukkig? Het blijkt dat mensen zich het gelukkigst voelen wanneer ze van waarde voor anderen kunnen zijn. Dit is een duurzame vorm van geluk en daardoor vervullend.
Hoe kun je dat nu doen? Je kunt allerlei vormen van vrijwilligerswerk gaan doen. Je kunt ook dichter bij huis beginnen. Zet je smartphone eens uit en luister echt naar je kinderen/vrienden/familie. Je kunt je partner een oprechte zoen geven. Je kunt een praatje maken met mensen die je op straat of in een winkel tegenkomt.
Je kunt jezelf helpen door een ander te helpen. Ieder van ons voelt zich wel eens onzeker, eenzaam of down. Ga niet zitten piekeren, maar haal een halfje bruin voor je buuf, wees vriendelijk tegen de kassière, bel naar je collega die ziek is. Wanneer je geeft kom je in actie en krijg je weer grip op je leven. En ervaar je geluk.
Is geluk voorspoed? Kun je gelukkig zijn doordat het jou voor de wind gaat? Alles loopt soepeler, dat is een ding wat zeker is. De vraag blijft of het jou / mij echt gelukkig(er) maakt. Allereerst is een mens niet 24/7 gelukkig. Je zou er bijna moe van worden… Over het algemeen ben je af en toe kortstondig gelukkig of liever gezegd: ervaar je een geluksmoment. En waar zitten die geluksmomenten bij jou in? Wat mijzelf betreft zitten die vaak in iets wat ik zie of voel. Ik ervaar geluk bij een bepaald schilderij, een mooie wolkenlucht, een knuffel van een (klein)kind. Ik voel geluk bij een blik van mijn partner, in het gezelschap van vrienden, een onverwachte ontmoeting. Dat heeft niets te maken met het voor de wind gaan, de materiële voorspoed.
Vind je de tweede omschrijving passender? Je verheugt je (ergens op) en dat geeft een aangenaam gevoel. Dat kan natuurlijk. En is dat dan geluk? Momenten van geluk zijn schaars, al hoop ik wel dat ieder ze dagelijks ervaart. Ze duren meestal kort, tenzij je superverliefd bent!
De zoektocht naar geluk is een hele oude en lange. De pot met goud aan het einde van de regenboog (afkomstig van de Leprachaun). Een eindeloze zoektocht die enorm veel energie en tijd kost. En uiteindelijk niets oplevert. ‘Dieren zijn gelukkig zolang ze gezond zijn en voldoende eten hebben’, zei Bertrand Russell op in zijn boek De verovering van het geluk. ‘Eigenlijk zou dat voor mensen ook moeten opgaan, maar in de moderne wereld geldt dat voor de meesten niet. Mensen zijn alleen gelukkig als ze zich ‘onderdeel van de stream of life’ voelen. Met andere woorden: mensen hebben mensen nodig.’

Hoe kun je je nu gelukkiger voelen?

  1. Denk positief. We hebben de neiging negatieve of angstgedachten te hebben. Twijfel over jezelf, negatieve self-talk. Positief denken kost tijd en vraagt oefening. Probeer liefdevol en mild naar jezelf te kijken.
  2. Zet jezelf op één. Oeps, dat is een lastige. De kunst is eerst goed voor jezelf te zorgen zodat je ook kunt geven aan de ander. Het betekent ook grenzen stellen en ‘nee’ zeggen.
  3. Zet je prioriteiten op een rij. Waar draait het om in het leven? Om mooie spullen, succesvol zijn, geld en status? Zorg voor voldoende afwisseling zodat je kunt ontspannen, tijd hebt voor relaties en te genieten van simpele dingen (bijvoorbeeld mooie herfstkleuren).
  4. Laat los. Dat heeft te maken met het accepteren van jezelf, de mensen om je heen en de situaties die zich voordoen in je leven. Heel veel zaken kun je niet veranderen. Je kunt wel kiezen hoe je er mee omgaat.

Ben jij zo’n gelukszoeker en vind je het lastig aan de slag te gaan met bovenstaande punten? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of per telefoon: 0622405368.

Hoor graag jouw reactie op mijn blog!

Reacties

Joke van Hardeveld:
24 november 2016 om 15:14

Mooi geschreven Aly, top!

Ada:
25 november 2016 om 00:06

Dank je voor de wijze les! Er zit zeker veel waarheid in, nou nog de toepassing ??
Ad@